Tuesday, January 17, 2012

Help de vos en teken deze petitie !


Vossen behoren tot onze inheemse fauna en vormen een belangrijke schakel in het ecosysteem. Vossen zijn opportunisten en eten wat het gemakkelijkst te vinden of te vangen is. Hiertoe behoort ook het pluimvee dat we in hokken en rennen onderbrengen. Slaagt een vos er in een kippenren binnen te dringen, dan wordt zijn jachtinstinct – door de paniekerige dieren die niet kunnen wegvluchten – zo geprikkeld dat hij meer dieren doodt dan hij kan opeten.

Vandaag de dag wijst men de vos nog vaak als de enige schuldige voor deze slachtpartijen aan; een veel gemaakte fout en niet-doordachte redenering. Een intensievere bejaging of bestrijding is echter geen oplossing. Wanneer sterfte binnen de vossenpopulatie toeneemt (door bijvoorbeeld afschot), neemt ook de voortplanting toe. Meer jongen worden geboren die op hun beurt meer kans hebben om te overleven. Wanneer een vos sterft, komt er een territorium vrij voor een meestal jongere vos. Jonge dieren zijn minder dominant waardoor meer vossen op eenzelfde oppervlakte kunnen leven.

‘De vos heeft het pluimvee gedood dus hij moet wijken’, zijn uitspraken die niet meer van deze tijd zijn. 2010 werd uitgeroepen tot het internationale jaar van de biodiversiteit! Laten we daar in Vlaanderen geen afbreuk aan doen. Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt zijn van mening dat de schade die vossen aan pluimvee toebrengen kan voorkomen worden door kippen, eenden, ganzen en andere dieren beter af te schermen. Dit kan eenvoudig door hen ’s avonds onder te brengen in een afgesloten nachthok of door het plaatsen van een vossenvrije ren. Met verontruste gevoelens hopen wij dat de Vlaamse minister voor Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege hun mening deelt en geen extra maatregelen treft tegen de vos.

Wat kan jij doen om de vos in Vlaanderen te beschermen?
  • Teken de online petitie op www.sos-vos.be en stuur ze door naar vrienden en familie.
  • Vraag de informatiebrochure ‘Slimmer dan de vos’ aan en overtuig anderen dat het extra bejagen en/of bestrijden van vossen geen oplossingen zijn om schade aan pluimvee te voorkomen.
Wat kan jij doen om je pluimvee te beschermen?
  • Maak een vossenvrije kippenren. Meer informatie hierover vind je in de brochure ‘Slimmer dan de vos’ of op www.vogelbescherming.be of www.natuurpunt.be/vos.
  • Breng kippen, eenden, ganzen en andere dieren ’s avonds onder in een degelijk afgesloten nachthok.


bronnen: http://www.sos-vos.be/ en http://www.natuurpunt.be/nl/vereniging/actua/help-de-vos-teken-de-petitie_355.aspx

1 comment:

  1. Dag Marieke,
    Uitstekend!
    Kijk in “Politiek en Cultuur”, ik heb de petitie met verwijzing naar “Marieke’s Social Media Blog” overgenomen.
    Veel liefs,
    Nadja

    ReplyDelete